Het aantal kleine ondernemers dat bij de gemeente heeft aangeklopt voor een bijstandsuitkering, is afgelopen kwartaal verder gedaald. Er werden 4 procent minder bijstandsaanvragen gedaan vergeleken met een jaar eerder.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde index van IMK, een instituut voor het midden- en kleinbedrijf. De cijfers duidden volgens de organisatie slechts op een ,,lichte verbetering”.

Veel zelfstandige adviseurs in bijstand

In het eerste kwartaal was nog sprake van een daling van 11 procent. ,,Vooral zzp’ers hebben het in deze tijd onverminderd moeilijk”, zegt Han Dieperink, directeur van IMK. ,,Bijvoorbeeld zelfstandige adviseurs. Daar leek het aanvankelijk weer wat beter mee te gaan. Maar dit kwartaal zien we in deze groep weer een stijging van bijna 50 procent in het aantal bijstandsaanvragen.”

Het IMK onderzoekt voor gemeenten de levensvatbaarheid van kleine bedrijven. De index van de organisatie is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstand in de vorm van krediet of uitkering bij gemeenten in Nederland.

Lager aantal faillissementen

Met het aantal bedrijfsfaillissementen lijkt het overigens wel een stuk beter te gaan. In de eerste helft van 2014 daalde het aantal bedrijven dat faillissement aanvroeg met een kwart, zo meldde de site Faillissementsdossier.nl maandagavond.

In totaal gingen er in de periode januari tot en met juni 5.244 bedrijven en instellingen op de fles tegen 6.868 in dezelfde periode een jaar eerder. Het laagste aantal in een maand in de afgelopen vier jaar.

Ten opzichte van de jaren voor de crisis zitten de cijfers nog wel aan de hoge kant", aldus Faillissementsdossier. "In de eerste zes maanden van 2008, het jaar waarin de economische malaise begon, gingen slechts 3165 bedrijven en instellingen bankroet."

Opvallende uitzondering op sectorniveau was de detailhandel via internet. In de gehele detailhandel daalde het aantal faillissementen in de eerste jaarhelft met 16 procent, maar er gingen juist 17 procent meer webwinkels onderuit.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

ZZP'er krijgt wel hypotheek, maar voor flexwerker is dat stuk moeilijker

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl